S-au împlinit 39 de ani de la „cuplajul de 100.000”

image

S-au împlinit 39 de ani de la „cuplajul de 100.000”

🔙 În anii ‘80, Stadionul 23 august găzduia cuplaje fotbalistice. În două meciuri, programate unul după altul, se înfruntau echipele bucureștene. Cuplajul de 100.000, care a intrat în istorie, s-a consumat pe 16 martie 1985, în returul ediției de campionat 84/85.

🏟️ În etapa 21 erau programate meciurile Rapid-Steaua și Dinamo-Sportul Studențesc. Partidele s-au desfășurat undeva după-amiază, pe lumină, și nu au fost televizate. În acest context, lumea a luat cu asalt stadionul. Așa cum se vede și din pozele care au supraviețuit până astăzi, marea majoritate a celor care au intrat pe stadion erau rapidiști. În fotografii se văd, căciuli, fulare, steaguri alb-vișinii. Băieții de la organizare au vândut bilete peste capacitatea stadionului, iar mulți suporteri au intrat dând clasica șpagă la paznici. Pe vremea aceea nu existau turnicheți și controale ca în ziua de astăzi. În consecință, înainte de ora de start a primului meci, Rapid-Steaua, arena era suprapopulată, iar fluvii umane continuau să se reverse către arenă. Nemaiavând loc în tribune, oamenii au rupt gardul care separa tribunele de teren și au pătruns pe pista de atletism a stadionului. Pozele sunt elocvente. Împinși din spate de cei care, la rândul lor, voiau să pătrundă dincolo de gard, mulți suporteri au intrat pe gazon. În momentul acela, la stația de amplificare s-a auzit un anunț ireal:”vă rugăm să părăsiți gazonul!” Cu chiu cu vai, lumea s-a adunat între teren și gard. Toți cei aflați pe teren au fost nevoiți să stea jos pentru că obturau vizibilitatea celor aflați în primele rânduri ale tribunelor. Cum era martie și încă era zăpadă multă, din tribune pornea un bombardament cu bulgări până când cei de pe pista stadionului se așezau pe jos. La un moment dat, tot de la stație, s-a încercat deturnarea publicului. S-a anunțat că s-a hotărât televizarea cuplajului și oamenii erau invitați să meargă acasă. A fost o minciună și o încercare de a salva situația. De plecat, au plecat foarte puțini. În afara tribunelor ticsite și a pistei stadionului, plină de oameni, pe stâlpii instalației de nocturnă erau ciorchini de oameni. Pe flacăra olimpică de la tribuna a doua la fel. 

🇱🇻 La unison, ziarele vremii au fost de acord că stadionul a înghițit cel puțin 100.000 de spectatori, record absolut pentru fotbalul românesc. Interesant este și faptul că după ce a jucat Rapidul, tribunele au început să se golească! La fel de interesant e că recordurile de asistență de pe stadioanele patriei se leagă exclusiv de Rapid: masivele deplasări de suporteri – 10.000 de oameni la Ploiesti în 67 și la Craiova în 98, 37.000 de privitori la liga a 4-a, 50.000 recent pe Arena Națională. Vorba aceea:”dacă Rapid nu e, nimic nu e!”