Acum 52 de ani, rapidiștii Valeria Bufanu și Gheorghe Cefan au purtat flacăra olimpică!

image

 

🔥 Flacăra olimpică este, poate, cel mai puternic simbol al Jocurilor Olimpice. Reprezintă legătura, perpetuată din antichitate, dintre vechile Jocuri și cele moderne. Flacăra olimpică și ștafeta torței au fost introduse pentru prima dată la Jocurile de vară din 1936 de la Berlin.

În 1972, flacăra olimpică, în drumul său către Munchen, a ajuns pe teritoriul României pentru prima dată în istorie. Plecată din Olympia, flacăra sacră a olimpismului a sosit în România pe 13 august 1972. Intrarea în țară s-a făcut pe Podul Prieteniei de la Giurgiu. Pe teritoriul României, flacăra a străbătut 842 de km, a fost purtată de 593 de sportivi și a ieșit din țară pe la Stamora Moravița. Pe 13 august 1972, ora 19.45, torța a fost adusă pe Stadionul 23 august de atleta rapidistă Valeria Bufanu. Ea a avut onoarea de a aprinde flacăra olimpică în cupa imensă ridicată pe esplanada de la tribuna a doua. De acolo, flacăra a fost preluată de un alt sportiv al Rapidului, atletul Gheorghe Cefan. Ulterior, Bufanu și Cefan au reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Munchen, desfășurate între 26 august și 11 septembrie. În Bavaria, Gheorghe Cefan a concurat în proba de 3000 m obstacole iar Valeria Bufanu a cucerit argintul, prima medalie olimpica din istoria Rapidului, în proba de 100 m garduri!

Astăzi, flacăra olimpică va părăsi Atena cu destinația Marsilia unde va ajunge pe 8 mai. Jocurile Olimpice Paris 2024 vor avea loc între 26 iulie și 11 august. Până la startul Jocurilor au mai rămas 90 de zile.