62 de ani de la decesul lui Gyussy Baratky, cel mai valoros fotbalist din istoria Rapidului

image

 

Născut la Oradea, pe 14 mai 1910, Baratky a ajuns în Giulești în 1936, transferat de la Crișana, și a debutat în echipa Rapidului în februarie 1937. Are în palmares 6 din cele 7 cupe câștigate de Rapid în anii 30-40. De numele său se leagă nu doar victoriile din Cupa României ci și popularitatea Rapidului. Orădeanul uimea cu tehnica sa ieșită din comun și cu stilul de joc inconfundabil, așa că era permanent sub lupa presei care îi scotea în evidență calitățile. În consecință, lumea venea ca la urs să-l vadă pe Baratky jucând. Astfel, îndrăgindu-l pe Baratky, oamenii au început să îndrăgească și Rapidul, care, în 1936 avea doar 13 ani de la înființare și nu beneficia de o baza solidă de suporteri. Bogdan Brătescu, autorul cărții „Regele a murit”, descrie elocvent Rapidul lui Baratky.
„Rapidul creat în sezonul 1936-1937 e mai mult decât performanțele sale de pe teren. Impactul pe care această echipă îl va avea asupra publicului bucureștean va fi resimțit multă vreme în istoria clubului. Ea va atrage, la o grupare care juca în 1936 cu tribunele goale, un val uimitor de suporteri și simpatizanți. O bună parte dintre ei vor rămâne fideli vișiniilor multă vreme după ce Baratky și ai săi își vor fi încheiat cariera. (...) Rapidul lui Baratky ia deja, de-a valma, prizonieri, fosti venusiști, uniriști, juventiști, flegmatici convinși că sunt mai presus de implicări partizane, într-un război pentru inimile bucureștenilor pe care nu îl va mai pierde niciodată”.
Charisma lui Baratky a atras în Giulești, în premieră, lumea actoricească. Baratky era nelipsit de la spectacolele organizate de Constantin Tănase iar Tănase venea constant pe stadion să vadă Rapidul lui Baratky. Mia Apostolescu, cea mai apreciată actriță a teatrului Cărăbuș, era și ea o prezență obișnuită la meciurile Rapidului, din simpatie pentru Baratky. Orădeanul Gyula Baratky a fost catalizatorul care a născut popularitatea Rapidului transmisă până în ziua de astăzi.
Baratky a jucat la Rapid până în 1945. A marcat 130 de goluri și este al doilea marcator din istoria Rapidului, după Puiu Ionescu care are 134 de reușite. Are 9 meciuri jucate în naționala Ungariei și 20 în cea a României pentru care a marcat de 13 ori. În anii 50, în încercarea de a-și spori popularitatea, Dinamo l-a instalat antrenor pe rapidistul Baratky. Cu el pe bancă, în 1959, echipe Internelor a câștigat prima Cupă a României din istorie.
S-a prăpădit de tânăr, în Spitalul Victor Babeș unde era internat pentru multiple complicații, pe 14 aprilie 1962, înainte de a împlini 52 de ani.
Baratky a avut o fiică, Rodica. Rodica Baratky a fost colegă de clasă, la Liceul IL Caragiale din București, cu Elena Hedeșiu, câștigătoare a CCE în 1964 cu Rapid. În prezent nu se mai știe nimic de soarta Rodicăi Baratky. Din familia Baratky mai există un singur strănepot al lui Gyussy, care locuiește în Slatina. Gyussy Baratky a fost înmormântat în Cimitirul Reînvierea din cartierul Colentina. Suporterul rapidist Viorel Florea i-a identificat mormântul acum câțiva ani, însă numele Baratky nu mai figurează pe locul de veci.
În octombrie 1994, textierul și scriitorul George Mihalache, suporter înfocat al Rapidului, a lansat cartea „Teroarea blondă”, dedicată lui Gyussy Baratky. Titlul cărții este o parafrază. Tot George Mihalache a dezvăluit că în 1936, înainte de a se transfera la Rapid, Baratky a jucat cu Crișana Oradea la București, împotriva echipei Venus. Jocul sau a fost atât de strălucitor, încât scriitorul Ionel Teodoreanu, prezent la meci, s-a ridicat în picioare în toiul jocului și a declamat către spectatorii care îl înconjurau:”acest jucător e o minune. Minunea blondă!” Apelativul inventat de Ionel Teodoreanu a fost preluat și de presă, astfel încât în diverse publicații, lui Baratky i se spune Minunea blondă. George Mihalache, autorul cărții „Teroarea blondă” a fost un mare admirator al lui Baratky. În 1937, anul în care orădeanul a început să joace la Rapid, Mihalache avea 12 ani, însă admirația sa pentru Baratky a rămas intactă peste timp, astfel încât la 32 de la moartea sa a scos pe piață această carte, care, din păcate, a fost lansată într-un cadru restrâns la restaurantul Intermacedonia din Piața Iancului.
În semn de omagiu, Clubul Aristocratic Rapid intenționează să instaleze o plachetă omagială în fața casei din Oradea unde s-a născut Baratky, precum și un bust în fața stadionului Giulești.