Nu e pește ca stavridu, nici echipă ca Rapidu!

image

 

Rapidistii vechi își aduc aminte cu nostalgie de vorbele astea. S-au transmis din generație în generație, însă foarte puțini își mai amintesc cine se află la originea lor. Ei bine, inventatorul acestui distih este scriitorul, dramaturgul și scenaristul Fănuș Neagu (1932-2011), evident un împătimit suporter al Rapidului și, totodată, un imens făuritor de cuvinte meșteșugite. 

Fănus Neagu avea o rubrică în Luceafărul, revista Uniunii Scriitorilor, unde adesea scria despre Rapid. Distihul “Nu e peste ca stavridu, nici echipă ca Rapidu”, s-a născut în aprilie 1987, după ce Rapidul tocmai pierduse acasă un meci de campionat, 1-2 cu Chimia Râmnicu-Vâlcea. Necăjit de înfrângerea suferită de echipa lui de suflet, Fănuș Neagu a publicat în Luceafărul un articol cu acest titlu în care deplângea soarta Rapidului. „Din năduf și din pricina micilor mizerii iau naștere ziceri destul de amare în litera lor, cum ar fi aceea din titlu”, explică Fănuș în finalul textului. 

Un text superb, ca mai toate scrierile sale, din care am spicuit câteva perle. 
•    Giuleștiul, muntele cel mai înalt de pe harta orbirii din dragoste.
•    Capătul și mântuirea din jurul Gării e Rapidul.
•    Plânge pământul și salcâmul de pe el, fiindcă iar ni s-au umplut călcâiele cu greieri hămesiți de dorul Diviziei B.

E posibil ca la nașterea acestei ziceri, Fănuș Neagu să fi fost influențat și de reclama la pește oceanic care a stat zeci de ani pe spatele tribunei a doua a Giuleștiului. Reclama „Nici o masă fără pește” a fost instalată pe tribuna a doua prin anii 60 și a stat acolo până în anii 90. Era vizibilă din tren, de pe Podul Grant si de pe Calea Grivitei. Adrian Drume a reușit să facă o captură după peliculă în care se vede o parte din reclamă. Imaginea pare să fie de pe la începutul anilor 80.