Alexandru Hamburger, Rapidistul care a jucat la Wimbledon!

image


În perioada interbelică, Clubul CFR, Rapid din 1937, a avut o puternică secție de tenis de câmp care beneficia de 4 terenuri de joc aflate pe Bulevardul Elisabeta 68. Secția a fost înființată în 1928 și, dacă în primul an de existență avea numai 10 membri, în 1933 numărul lor ajunsese la 69. Sportivii ceferiști jucau în competiții de simplu – domni si doamne, de dublu sau de dublu mixt. Așa cum se vede și în fotografia în care apar mai mulți jucători ai CFR-ului, doamnele purtau rochii lungi până deasupra gleznei, pălărioare de soare, cămăși cu mânecă scurtă iar unele dintre ele nu pregetau să intre pe teren cu diverse podoabe la gât. Domnii erau echipați în pantaloni lungi prevăzuți cu curea și în cămăși cu mânecă lungă sau scurtă. 
Printre tenismanii ceferiști din anii 30-40 s-a numărat si Alexandru Hamburger. Probabil sas după nume, Hamburger era născut la Lugoj în 1912. În ce context a ajuns la București nu știm, însă anii 30 îl găsesc ca jucător de tenis legitimat la clubul CFR. Din presa vremii rezultă că a fost unul dintre cei mai buni jucători români ai acelei perioade, alături de Tache Caralulis, Schmidt, Botez, Tănăsescu, Retti sau Teodorovski. A câștigat naționalele de tenis în mai multe rânduri și a participat la numeroase turnee externe despre care presa relata cu lux de amănunte. 
Din punct de vedere al percepției publicului din ziua de astăzi, cele mai însemnate performanțe ale lui Alexandru Hamburger pot fi considerate participările la Wimbledon și în Cupa Davis. Rapidistul Hamburger a fost al treilea român care a pășit pe iarba de la Wimbledon. 
Primul a fost Mișu Nicolae (1893-1973), tenisman și diplomat, născut la Viena. Tatăl sau, care avea exact același nume, a fost ambasador al României la Londra între 1912 și 1919. Mișu Nicolae jr. a jucat la nu mai puțin de 9 turnee la All England Lawn Tennis and Croquet Club. Prima sa apariție e consemnată în 1919 iar ultima în 1930. De asemenea, în 1932, un anume Nicolas Magaloff apare ca reprezentant al României la Wimbledon dar alte date despre el nu există. 
În 1938, Alexandru Hamburger participă pentru prima dată la cel mai vechi turneu de tenis din lume. Este eliminat în primul tur, 3-1 la seturi, de chinezul Choi. Pe lângă turneul din 1938, Hamburger își trece în palmares alte 5 participări la Wimbledon, în 1939, 1947, 1948, 1949 si 1950. La ultimele 4 prezențe pe iarba londoneză, Alexandru Hamburger a reprezentat România însă emigrase în Anglia unde avea să devină comentator sportiv pentru BBC. O scurtă perioadă a fost și corespondentul londonez al Gazetei Sporturilor. 
De asemenea, Rapidistul Alexandru Hamburger a reprezentat România în Cupa Davis. Țara noastră a jucat prima dată în această prestigioasă competiție de tenis în 1922. În 1935, Hamburger a făcut echipă cu brașoveanul Arnulf Schmidt contra Germaniei. Meciurile, care s-au jucat la Berlin, au fost câștigate pe linie de germani care, în acel an, au avut cea mai bună echipă europeană prezentă în competiție. În total, 54 de tenismeni au reprezentat România în Cupa Davis. Unul dintre ei este Rapidistul Alexandru Hamburger. 
În ciuda rezultatelor deosebite din perioada interbelică, secția de tenis de câmp a Rapidului a fost desființată după al doilea război mondial. 
NB. Documentarea pentru acest material ne-a fost furnizată de Lucian Iscrulescu, cercetător al arhivelor si suporter al Rapidului, căruia îi mulțumim pentru subiect.