80 de ani de la nașterea regretatului Mihai Zaharia

image

 

Pe 28 noiembrie 1943 se năștea la București Mihai Zaharia. Atlet, antrenor, șef de club, Mihai Zaharia și-a legat întreaga viață de Rapid. În 1971 a devenit campion național la săritura în lungime și primul român care a sărit peste 8 metri. A intrat în istoria atletismului românesc cu o săritura de 8,01 înregistrată pe 9 septembrie 1969. A reprezentat România la europenele în aer liber din 1969 și la cele în sala din 1970 precum și la Jocurile Balcanice din 70 și 71. 

În anii ’80 a fost antrenor iar apoi, timp de 21 de ani, din 1990 până în 2011, a fost președintele CS Rapid. De numele său se leagă unele dintre cele mai importante performanțe din istoria Giuleștiului. A fost omul prin mâna căruia au trecut cei mai mulți performeri ai Rapidului. Medaliați la Jocuri Olimpice, la mondiale, europene sau la naționale, câștigători de cupe europene, numeroși sportivi rapidiști de elită au lucrat de-a lungul timpului fie cu antrenorul, fie cu președintele Mihai Zaharia. Printre ei se numără Vali Ionescu, Rodica Petrescu Mateescu, Iolanda Oanță, Maria Andrei, Gabriela Szabo, Stela Popa, Ionel Tase, Dan Comșa, Marcel Bereșoae, Gabriel și Vasilica Pometcu, Marian Oprea, Mihaela Mihalache, handbalistele care au triumfat în cupele europene în 1993 și 2000, poloiști, voleibaliști, baschetbaliști, rugbyști, halterofili și fotbalisti. 

Mihai Zaharia a fost foarte apropiat de suporterii Rapidului care l-au susținut permanent. Ei pe el și el pe ei, așa cum a procedat și în septembrie 1990 după incidentele fără precedent de la meciul de fotbal FC Argeș v Rapid. Mihai Zaharia s-a stins pe 5 iulie 2018, la vârsta de 74 de ani.