4 octombrie, 80 de ani de la nașterea lui Florian Pittiș

image

Actor, regizor, muzician, traducator, textier și Rapidist! Acesta a fost Florian Pittiș, cel care toată viața a purtat părul lung și le spunea tuturor că se va tunde doar când Rapidul va câștiga Cupa Campionilor la fotbal. Și o spunea crezând în asta! Pittiș a nădăjduit în fiecare clipă a existenței sale că, la un moment dat, Rapidul va ajunge sus de tot. Toată viața a fost un rapidist convins. Când juca la Teatrul Giulești își instruia sufleurul să iasă din când în când pe terasa teatrului și să vadă cat e scorul. Rapidul era în Divizia B și juca de la ora 11.00 iar meciurile se suprapuneau adesea cu spectacolele de teatru. Sufleurul fugea pe terasă, nota scorul și se întorcea să i-l șoptească lui Pittiș care își juca rolul pe scenă. Venind din zona teatrului, Pittiș avea un impresionant bagaj de cuvinte, ceea ce i-a permis să definească Rapidul și Rapidismul în fel și chip. Iată câteva dintre zicerile lui Pittiș despre Rapid: 
•    „ Ma îndoiesc, deci cuget. Cuget, deci exist. Exist, deci sînt Rapidist”.
•    „ Un adevărat rapidist este un Prometeu. El a furat focul sacru al jocului şi de atunci, în fiecare săptămână i se mănâncă ficaţii”.
•    “Rapidism înseamnă a trăi cu deplină bucurie, fără să-ți fie nici o clipă rușine că faci asta”.
•    “Vedi Rapid e puoi umori!”
•    “Un singur lucru m-ar face să mă dezic de Rapid: moartea. A mea, a echipei sau a spiritului”.
Florian Pittiș nu s-a dezis niciodată de Rapid și de țigările Carpați, neapărat fabricate la Sfântu Gheorghe, pe care le-a fumat până în ultimele clipe ale existenței sale. Printre alții a fost bun prieten cu pianistul Dan Grigore și cu doctorul Mihai Pîrvu, alături de care a inființat Clubul Aristocratic Rapid. Florian “Moțu” Pittiș a plecat în galeria din ceruri pe 5 august 2007 răpus o boală necruțătoare. 
Autor: Octavian Pescaru