Ultimul medaliat olimpic al Rapidului, Ștefan Gheorghiță, împlinește astazi 38 de ani!

image

 

Ștefan Gheorghiță este ultimul medaliat olimpic al Rapidului. Deține medalia de bronz la lupte libere, categoria 74 de kg, o medalie pe care a primit-o la 8 ani distanță de încheierea Jocurilor la care a participat. Tocmai pentru că a venit la atâta amar de vreme după Beijing 2008, istoria acestei medalii e puțin sau chiar deloc cunoscută. În 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing, Ștefan a terminat concursul pe locul 5. S-a împacat cu ideea și și-a văzut mai departe de competiții. Opt ani mai târziu, primea un telefon: “Bună ziua. Vă comunicăm că sportivul uzbek Soslan Tigiev, clasat pe locul 2 la Beijing, a fost depistat pozitiv. În consecință, medalia i-a fost retrasă. Conform clasamentului refăcut ați urcat pe locul 3, deci sunteți medaliat cu bronz”. Așa s-a scris istoria acestei medalii despre care Stefan spune ca “a fost un dar de la Dumnezeu”. 

Ultima medalie adjudecată de un sportiv al Rapidului la Jocurile Olimpice! După Jocurile din China, Ștefan s-a accidentat la spate și a fost exclus din lotul național. A strâns din dinți, s-a recuperat în Germania, și a fost reprimit la lot. A schimbat categoria, de la 74 la 84 de kg, iar între 2010 și 2012 a terminat de trei ori pe podium la europene. Și-a adjudecat câte o medalie de bronz la Baku, Dortmund și Belgrad. 

În prezent, ultimul medaliat olimpic al Giuleștiului este antrenorul coodonator al secției de lupte a Rapidului. Îl găsiți sub peluza dinspre Teatrul Giulești, acolo unde se antrenează luptătorii vișinii. Alături de veteranii Ionel Tase și Cornel Zaharia, Ștefan Gheorghiță caută să găsească sportivi care să-i calce pe urme. 

La mulți ani Ștefan Gheorghiță!