Luptătorii Rapidului merg la lupta cea mare pentru calificarea la JO 2024!

image

 

Trei sportivi alb-vișinii încearcă să obțină calificarea la JO Paris 2024. Luptătorii Ilie Cojocari, Zurab Kapraev și Ana Maria Pîrvu se află la Baku, acolo unde, în perioada 5-7 aprilie, are loc penultimul turneu de calificare la cea mai importantă competiție sportivă a planetei. 

Ilie Cojocari, basarabean de origine, luptător de greco-romane, împlinește anul acesta 32 de ani. Concurează la categoria 77 de kg iar la Rapid a ajuns în 2020. Ilie e antrenat de Ionel Tase care are 46 de ani de activitate în Giulești, mai întâi ca sportiv iar apoi ca antrenor. Ilie Cojocari, elevul lui Ionel Tase, are un bronz la mondialele de seniori, la categoria 72 de kg. Este campion național en-titre și câștigător al Cupei României la 77 kg. 

Zurab Kapraev, luptător de libere, este cecen. Vine de la mama luptelor, de la Makhachkala. Are 27 de ani iar la Rapid a venit în 2021. Este medaliat la europenele de tineret și are un loc 5 la mondialele de seniori. În Giulești, Zurab este antrenat de un alt veteran, Cornel „Joe” Zaharia care a început luptele la Rapid în 1966! Are, așadar, 58 de ani de când e la Rapid, club pe care nu l-a părăsit niciodată. 

Ana Maria Pîrvu este cea mai mică sportivă participantă la turneul de calificare de la Baku. Pe 8 mai împlinește 22 de ani. E de loc din Mangalia, concurează la categoria 50 de kg, iar la Rapid a venit acum 6 ani. Este vicecampioană olimpică de tineret în 2019 și medaliată cu bronz la europene, tot la tineret, în 2023. Mezina Rapidului este multiplă campioană națională de juniori, tineret și seniori. Este eleva antrenorului Cornel Zaharia. 

Antrenorul coordonator al secției de lupte este Ștefan Gheorghiță, medaliat cu bronz la JO de la Beijing 2008. Gheorghiță este ultimul sportiv al Rapidului care a cucerit o medalie olimpică. 

Turneul de calificare de la Baku se desfășoară între 5 și 7 aprilie. Primii doi clasați la fiecare categorie primesc verde pentru participarea la JO Paris 2024. În afară de concursul din capitala Azerbaidjanului, în luna mai, Istanbulul va găzdui ultimul turneu de calificare pentru Paris. Spre deosebire de Baku, la Istanbul se vor califica primii 3 clasați. Până în acest moment, Rapidul are 3 sportivi calificați la JO Paris 2024: Adina Diaconu, la tenis de masă, și canotorii Andrada Moroșanu și Bogdan Băitoc. 

Săptămâna viitoare, pe această listă, se va adăuga și numele campioanei mondiale si europene de haltere Loredana Toma care are doar de bifat prezența la Cupa Mondială din Thailanda. 

Succes Ilie Cojocari, Zurab Kapraev și Ana Maria Pîrvu!