Astăzi, 7 octombrie, este ziua de naștere a Valeriei Bufanu, prima medaliată olimpică din istoria Rapidului!

image

Astăzi, 7 octombrie, este ziua de naștere a Valeriei Bufanu, prima medaliată olimpică din istoria Rapidului!

Valeria Bufanu este prima! Prima sportivă din istoria Rapidului care a cucerit o medalie olimpică. Atunci când se va scrie o istorie a Rapidului, cu siguranță Valeria Bufanu își va găsi un loc pe copertă. 
Acum jumătate de veac, la JO Munchen 1972, Valeria Bufanu, băcăuancă de origine, era sportivă a clubului Rapid. Din această postură a devenit vicecampioană olimpică în proba de 100 de metri garduri, după o finală dramatică în care s-a bătut cu redegistele Ehrhardt si Balzer. 100.000 de oameni prezenți pe stadionul olimpic din Munchen si sute de milioane de telespectatori au urmărit cu sufletul la gură formidabila cursă care i-a adus Valeriei Bufanu argintul olimpic. Este singura sportivă din istoria atletismului românesc care a cucerit o medalie olimpică într-o probă de viteză. Pe lângă argintul olimpic de la Munchen, rapidista Valeria Bufanu a mai urcat pe podium în 1973 la Rotterdam, la europenele de sală, unde s-a clasat a doua în proba de 60 m garduri, și în 1974, la CE de la Göteborg, unde a luat bronzul la săritura în lungime. A reprezentat România și la JO Montreal 1976. Are în palmares 21 de titluri de campioană naţională și 67 de recorduri naţionale la sprint şi ştafetă. In 1973 și în 2004 a fost decorată cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a II-a.
În ciuda acestor performanțe extraordinare Valeria Bufanu este putin cunoscută publicului larg. Motivul? În 1986 s-a stabilit în Germania, drept pentru care regimul comunist a trecut-o la index. A revenit in țară dupa 2000 iar in prezent trăiește în București. În sezonul trecut de Champions League ne-a onorat cu prezența la meciul de handbal Rapid v Krim Ljubljana iar pe 25 iunie a fost prezentă la sărbătoarea Centenarului. “Sunt rapidistă, cum altfel. Aici am reușit cele mai mari performanțe sportive din viața mea. Aici am legat prietenii, aici am vărsat lacrimi de supărare sau de fericire. Sunt legată sufletește de Rapid pentru totdeauna”, ne povestea Valeria Bufanu în primăvara acestui an. 
La mulți ani Valeria Bufanu! Rapidiștii îți multumesc pentru tot ceea ce ai realizat la Rapid și pentru că i-ai făcut mândri de atâtea ori.