Box

Box

img
img img

Istorie

Secția de box este una dintre primele secții ale Clubului Sportiv Rapid București. Ea a luat naștere în anul 1924, la doar un an de la înființarea clubului. Erau anii de pionierat ai boxului în România, tot în acea perioadă, a începutul anilor 20, luând naștere „Comisia centrală de box”, primul organism de conducere a activităţii pugilistice din România, avându-l ca preşedinte pe Neagu Boerescu, dar și „Boxing-Club”, unde se va desfăşura primul meci de box de zece reprize (a câte două minute) din ţara noastră. În anul 1924, anul înființării secției de box a clubului nostru, se vor organiza oficial primele întreceri la profesionism (paralel cu cele de amatori), la care participă boxeri germani şi austrieci. Boxul profesionist înfiinţează în anul 1925 „Federaţiunea profesionistă de box”, dar ea va fi oficializată numai la 26 martie 1926, sub denumirea de „Federaţia Română de box - profesionist”, sub preşedinţia lui Nicolae Niculescu-Ianca. În acelaşi an, va fi confirmată şi afilierea la IBU (International Boxing Union).

Boxul amator a luat amploare la începutul anilor 50, când au fost înregistraţi 1.300 de boxeri la Campionatele Naționale. Performanțele boxerilor români le vor asigura prezenţa la Jocurile Olimpice de la Helsinki din 1952, unde România a cucerit o medalie de argint prine Vasile Tița și una de bronz prin Gheorghe Fiat. Tot atunci a fost organizat primul campionat de juniori.

Sfârșitul anilor 60 și începutul anilor 70 vor fi anii de glorie a unuia dintre cei mai mari pugiliști al Clubului Rapid. Este vorba despre Gabriel Pometcu. Născut la   23 iulie 1947, Gabriel Pometcu a boxat în limitele categoriei pană. El a cucerit o medalie de bronz la Campionatele Europene din 1971 de la Madrid, după ce a câștigat două lupte, dar a pierdut în semifinale în fața viitorului campion Ryszard Tomczyk. Pometcu a fost prezent și la Jocurile Olimpice din 1972 de la München, unde a câștigat trei lupte (inclusiv în fața lui Jochen Bachfeld din Germania de Est), înainte de a pierde în sferturile de finală în fața campionului de mai târziu Boris Kuznetsov din URSS.

A câștigat din nou o medalie de bronz la Campionatele Europene din 1973 de la Belgrad, câștigând, printre altele în fața lui Boris Kuznetsov și a lui Roman Gotfryd, iar în semifinale a pierdut în fața lui Stefan Förster din Republica Democrată Germană. La primul campionat mondial din 1974, la Havana, Gabriel Pometcu a pierdut încă din primul tur.

Gabriel Pometcu a fost campion al României în 1971 și 1972 (la categoria pană), vicecampion național la categoria cocoș în 1969 și 1970, dar și la categoria pană în 1974.

În ultima an, după o lungă perioadă în care rezultatele au întârziat să apară, secția de box a Clubului Sportiv Rapid București a cunoscut o revitalizare sub bagheta antrenorilor Mihai Stavri și Ronaldo Pavel. Secția de box a clubului Rapid a adunat medalii la principalele competiții naționale, dar și la turneele internaționale mai mult decât în ultimul deceniu și jumătate!.