Respect Rapidistelor care au devenit campioane mondiale în 1962! Succes Rapidistelor care luptă pentru România la mondialul din 2023!

image

Astăzi începe campionatul mondial de handbal feminin, competiție care ne interesează din mai multe puncte de vedere. În primul rând, handbalul feminin a redevenit perla coroanei în Giulești, unde, în 1964, 1993 si 2000 poposeau Cupa Campionilor Europeni, Cupa IHF și City Cup. Suntem la al doilea sezon de Liga Campionilor după ani de secetă. Avem 4 fete în lotul național care a făcut deplasarea la mondiale. Vor îmbrăca tricoul echipei naționale, Eliza Buceschi, Diana Ciucă, Lorena Ostase și Alexandra Badea.

Apoi, între România și Rapid există o veche și trainică legătură. În 1962, cu 5 rapidiste în lot, naționala feminină se încorona campioană mondială la București. A fost prima și singura dată când țara noastră a găzduit un campionat mondial de handbal feminin. Meciurile s-au disputat în aer liber, pe stadionul Republicii, peste care, în anii ’80, s-a ridicat Casa Poporului, actualul sediu al Parlamentului. În vederea pregătirii pentru mondial, tricolorele anului 1962 au fost cantonate mai mult de o lună în Parcul Herăstrău, în zona terenurilor de tenis dinspre Șoseaua Nordului. “Ca să avem o bună condiție fizică, pe lângă alergările obișnuite am făcut canotaj și înot”, ne-a povestit Elena Hedeșiu, componentă a naționalei României din 1962 și, ulterior, în 1964, campioană a Europei cu Rapid. “Pe Republicii, terenul de joc a fost amenajat în dreptul peluzei care se afla în dreapta tribunei oficiale iar lumea a dat năvală să ne susțină. Aveam câte 16.000 de spectatori la fiecare meci”, spune Elena Hedeșiu.

În iulie 1962, la București, România a trecut de două grupe în care a bătut Polonia, Ungaria și Cehoslovacia și a făcut egal cu Iugoslavia. În finală, româncele au biruit Danemarca, scor 8-5. Din cele 8 goluri ale României, 5 au fost marcate de rapidiste. Antoaneta Oțelea a dat unul iar Ana Boțan, cu 4 goluri, a fost principala marcatoare a finalei. Celelalte trei au fost reușite de Victorița Dumitrescu, Iosefina Ștefănescu și Aurora Leonte. Rapidul a avut 5 jucătoare în lotul care a câștigat titlul mondial în 1962: Elena Hedeșiu, Ana Boțan-Stark, Maria Constantinescu, Antoaneta Oțelea și Constanța Dumitrescu.

La 61 de ani distanță de această performanță unică a handbalului feminin românesc, Rapidul trimite din nou jucătoare la echipa națională. 
Respect Rapidistelor care au devenit campioane mondiale in 1962! Succes Rapidistelor care luptă pentru România la mondialul din 2023!