Raportul mușchetarilor alb-vișinii pentru 2023. Și un mesaj pentru 2024: “En garde!”

image

20 dec 2022 este data la s-a înființat secția de scrimă a CS Rapid. A fost o premieră absolută. Niciodată, în îndelungata sa existență, Rapidul nu mai avusese secție de scrimă. Antrenor coordonator al mușchetarilor rapidiști a fost ales Petre Ducu, om cu mare experiență în acest sport. Alături de el au venit Mihai Dincă și Gabriel Pavel, gata să se ocupe de grupele de copii. 

Petre Ducu a avut de la bun început două obiective: să formeze 2 echipe competitive care să concureze cu cluburile consacrate și să pună pe picioare o academie care să formeze și să promoveze sportivi tineri, de perspectivă. Zis și făcut. La început, secția de scrimă a avut 3 fete și 3 băieți la seniori iar mai târziu au venit încă 4 sportivi tineri. 

În aprilie, odată cu primăvara, au venit și primele rezultate. Emilia Corbu a devenit campioană națională de tineret în proba de floretă.  Tot la tineret, echipa de floretă fete și cea de băieți au terminat pe locul 2. Surpriza mare a venit de la seniori unde proaspăta campioană națională de tineret, Emilia Corbu, a luat aur la individual iar echipele au cucerit și ele titlul național. Și la fete și la băieți! La feminin, Rapidul a întrecut Steaua iar la băieți s-a clasat peste Timișoara. Emilia Corbu se anunța deja perla coroanei. Campioană națională și la tineret, și la seniori! 

Rezultatele obținute pe plan intern i-au propulsat pe scrimerii alb-vișinii în Cupa Campionilor Europeni, competiție care s-a ținut în octombrie în Italia. Și aici, evoluția lor a fost una mai mult decât onorabilă. La prima participare în acestă întrecere rezervată campioanelor naționale din Europa, Rapidul a terminat pe 3 la fete și pe 5 la băieți. Anterior participării în CCE, în Cupa României, sportivii Rapidului au luat 3 medalii de aur. În cupă au urcat pe prima treaptă a podiumului Julia Walczyk, Emilia Corbu, Maria Teodorescu și Ioana Barbu, adică echipa feminină de floretă, Files Petar la individual băieți precum și Julia Walczyk la individual fete. Pentru 2024, obiectivele mușchetarilor din Giulești sunt cel putin aceleași ca anul trecut, adică titlurile naționale și clasarea în primele 4 echipe ale Europei la CCE care se va ține în Germania, în octombrie. De asemenea, Rapidul își dorește să propulseze cât mai mulți sportivi de valoare la loturile naționale. În prezent, secția de scrimă a Rapidului are reprezentanți la toate loturile naționale de floretă feminin. 

În diferite etape ale existenței sale, galeria Rapidului scotea din cutiuța cu cântece un slogan care suna așa: “Să vă fie frică, Rapid se ridică!” În termeni de scrimă, acest slogan al rapidiștilor poate fi tradus astfel:  “En garde!”