Loredana Toma pleacă la Erevan cu gândul să aducă acasă al cincilea titlu european!

image

🏋️‍♀️Loredana Toma pleacă la Erevan cu gândul să aducă acasă al cincilea titlu european!

🇱🇻Loredana Toma, una dintre cele mai valoroase sportive legitimate la Clubul Rapid București, campioană mondială și recordmenă a lumii, multiplă campioană europeană, va pleca marți, 11 aprilie, la Erevan, Armenia, acolo unde, în perioada 15-23 aprilie 2023, se va desfășura ediția cu numărul 101 a Campionatului European de Haltere! Bătălia pentru titlul de campioană europeană la categoria 71 de kilograme (categorie olimpică) se va da o săptămână mai târziu, miercuri, 19 aprilie. 

Loredana a urmat un program draconic 
 
De la începutul anului, imediat după succesul fabulos de la Bogotá, Columbia, unde a devenit campioană mondială, Loredana Toma a intrat într-un cantonament prelungit la Complexul Sportiv Național de la Snagov, cel care poartă numele marii campioane Elisabeta Lipă. Timp de mai bine de trei luni, Loredana a urmat un program draconic de antrenament. Singurele evadări au fost „permisiile" de 24 de ore primite la finalul săptămânii, când Loredana Toma revenea în apartamentul său din apropierea Bucureștiului. 

„Au fost evadări binevenite"

„Plecam sâmbăta după-amiază pentru a reveni a doua zi la Snagov. Au fost evadări binevenite. Mai schimbam patul, televizorul! Era important pentru mine", a ținut să precizeze Loredana, care a continuat: „Fizic mă simt puțin obosită înaintea plecării spre Erevan. E normal după un asemenea program de pregătire, dar îmi voi reveni. Nu fizicul contează! Sau, mă rog, contează, dar mult mai important pentru un sportiv de performanță îl reprezintă psihicul. Stau bine și la acest capitol. Sincer, încă se simte efortul depus pentru și la Campionatul Mondial din decembrie anul trecut. Am pregătit acea competiție un an și jumătate".

„Când am petrecut ultima oară Paștele acasă?!"

Loredana Toma va petrece astfel Sărbătorile Pascale departe de casă, departe de tradiții. „Când am petrecut ultima oară Paștele acasă?! Cred că niciodată în ultimii zece ani! Întotdeauna în această perioadă sunt competiții importante, în special Campionatul European. Asta e", spune Loredana.

Studentă în anul doi la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Ecologice din București, eleva profesorului Marius Ulăreanu se va întoarce la cursuri după Campionatul European de la Erevan. După Erevan urmează însă Campionatele Naționale, de la Bascov. 

„Îmi place să vorbesc la întoarcere"

Loredana Toma a mărturisit că singurele momente de relaxare din ultimele luni au fost reprezentate de orele petrecute la refacere. „Bine, și aceste ore de refacere tot din programul de pregătire fac parte! Îmi place să mă relaxez uitându-mă la filme, ascultând muzică. Ce muzică ascult? Muzică de bubuială, mai ales dimineața, ca să mă trezesc, să intru în sala de antrenament cu chef! Nu prea îmi place să vorbesc, să discut, mai ales înainte de competiții. Fug de discuții! Îmi place să vorbesc la întoarcere", explică Loredana. 

Obiectivul sportivei noastre la Campionatul European de Haltere de la Erevan îl reprezintă cucerirea titlului continental. „Am adversare tari din Italia, din Anglia. Nu mă tem însă de nimeni. Dacă voi cuceri titlul continental, acesta va fi cel de-al cincilea", a punctat Loredana Toma. 

În vârstă de 27 de ani, Loredana Toma are în palmares o medalie de aur (la total) la Mondialele de la Anaheim, din 2017, în limitele categoriei 63 kg, şi două  de bronz, la Ashgabat, în 2018 și la Pattaya, în 2019, în limtele categoriei 64 kg.

La Campionatele Europene a urcate de patru ori pe prima treaptă a podumului în 2017 și 2018, la 63 kg și în 2019 și 2021, la 64 kg. A cucerit două medalii de argint, în 2013 și 2014, la 58 kg.

În 2021 și 2022 a fost  aleasă cea mai bună halterofilă europeană a anului.

Loredana Toma va fi însoțită la Erevan și de antrenorul Marius Ulăreanu, care face parte și din staff-ul tehnic al lotului naționale de haltere. Profesorul Ulăreanu este optimist înainte de plecarea spre Armenia.

„Mergem să cucerim cel de-al cincilea titlu european"

„Loredana este foarte motivată, acum, înainte de plecarea spre Erevan. Ea are o mentalitate de învingător. Merge întotdeauna doar să câștige, nu acceptă să piardă. Ne rugăm la Dumnezeu să fie sănătoasă, să nu aibă niciun fel de dureri. Mergem să cucerim cel de-al cincilea titlu european. Ar fi o premieră. Loredana a cucerit titlul de campioană a Europei la categoriile 63 și 64 de kilograme. Acum concurează, ca și La Mondialele din Columbia, la 71 de kilograme, categorie olimpică", a declarat Marius Ulăreanu, antrenorul Loredanei Toma. 

„Nu pot da o notă Clubului Rapid"

Profesorul Ulăreanu spune că Loredana s-a bucurat de cele mai bune condiții de pregătire: „Am început antrenamentele pentru Campionatele Europene imediat după ce ne-am întors de la Mondiale. Clubul Sportiv Rapid ne-a satisfăcut toate cerințele, ne-a asigurat toate condițiile. Nu pot da o notă Clubului Rapid. 10 ar fi prea mică! Firește, și Federația Românpă de Haltere ne-a susținut și ne susține în continuare".

„Loredana e o fată de aur"

Vineri, 14 aprilie, după sosirea în Armenia, Loredana Toma va fi premiată de forul european pentru titlul de cea mai bună halterofilă a Europei în 2022! „Merită din plin acest titlu. Loredana e o fată de aur, un exemplu pentru mulți, sportivi sau doar simpatizanți ai sportului", a punctat Marius Ulăreanu. 

„Nu mai poate pierde calificarea la Jocurile Olimpice"

Campionatele Europene de la Erevan , Armenia, reprezintă prima mare competiție din acest an pentru sportiva Clubului Rapid București. „Unul dintre cele mai importante obiective le reprezintă Campionatele Mondiale din acest an, din Arabia Saudită, competiție care va fi organizată în septembrie. Atunci avem ca obiectiv și doborârea recordului mondial la stilul smuls, record care îi aparține Loredanei. Ea nu mai poate pierde calificarea la Jocurile Olimpice de anul viitor nici matematic. Doamne ferește de altele", a mai adăugat profesorul Marius Ulăreanu.